ANATOMIA NATURII
71.00 lei Prețul inițial a fost: 71.00 lei.56.80 leiPrețul curent este: 56.80 lei.
O enciclopedie fascinantă care înlesnește cunoașterea și înțelegerea lumii înconjurătoare, de la constelații, până la straturile pământului.
Format: 16.5 x 23.0 cm/copertă cartonată/hârtie offset, 120g/mp
Număr de pagini: 224
Autor și ilustrator: Julia Rothman
Anul apariției: 2022
Vârsta recomandată: 3+
ISBN: 978-606-9071-71-7
Lumea înconjurătoare abundă în fenomene fascinante. Spre exemplu, știai că tardigradele sunt microanimale care se hrănesc cu mușchi și licheni, putându-se adapta într-un interval de temperatura de la -185°C până la 185°C? Sau că unii fluturi femelă depun ouă individuale, în timp ce altele depun ciorchini de ouă? Știai că liliecii sunt singurele mamifere capabile să zboare cu adevărat? Sau că cel mai lent pește este căluțul de mare pitic? Și, mai mult decât atât, știai că poți găsi toate aceste informații uimitoare în cartea „Anatomia naturii. Curiozitățile lumii naturale”, scrisă de Julia Rothman, cu sprijinul lui John Niekrasz?
Ei bine, volumul „Anatomia naturii. Curiozități din lumea naturală” reprezintă o continuare a cărții „Anatomia fermei. Curiozitățile vieții la țară”, în ceea ce privește munca de documentare a autoarei și interesul acesteia pentru elementele și fenomenele naturii. Pornind de la ideea că natura (ne) ajută la păstrarea echilibrului ființei, într-o lumea atât de aglomerată și de tehnologizată, Julia Rothman exploatează în această carte diverse întrebări și curiozități personale și-i oferă, totodată, șansa și cititoruluisă se familiarizezecu diverse tipuri de plante, de animale, de copaci sau de insecte.
Structurată în șapte capitole, cartea „Anatomia naturii” abordează curiozitățile lumii naturale pornind de la o perspectivă macroscopică, generală,continuând cu filigrane detaliate ale subiectelor abordate. Astfel, în capitolul „Baza comună” se problematizează teme precum anotimpurile, fosilele sau modalitățile de formare a munților. Cel de-al doilea capitol, „Ce se întâmplă?”, dezbate amănunte legate de nori, de circuitul apei în natură sau de constelații. Capitolul „Apropiați-vă” prezintă noțiuni despre albine, despre fluturi și molii sau despre plante comestibile, în timp ce capitolul „Faceți o plimbare” ne angrenează într-o incursiune în lumea ferigilor, lichenilor și mușchilor. Al cincilea capitol, „Caracteristici ale animalelor”, lămurește trăsăturile specifice ale liliecilor, ale unor mamifere acvatice sau ale salamandrelor și țestoaselor. Capitolul „Mi-a șoptit o păsărică” ne ilustrează anatomia unei păsări sau ne expune diverse tipuri de cuiburi și de ciocuri. În final, capitolul „Deasupra apei”exemplifică pești de apă dulce, insecte de apă sau scoici și ierburi de mare.
Fără a avea pretenția unei lucrări exhaustive și conștientă de imposibilitatea includerii oricărei frânturi a lumii într-o carte, Julia Rothman reușestecu ușurință să transforme un studiu cu miză personală într-o enciclopedie pluridisciplinară, fundamentală fiecărui cititor. Folosindu-se și de această dată de noțiuni din domenii aparent distincte – geologie, meteorologie, botanică, zoologie sau ecologie –, aceasta valorifică în mod minunat natura, atât ca sursă continuă de inspirație, cât și ca izvor de viață.
În fond, cartea „Anatomia naturii. Curiozitățile lumii naturale”, scrisă de Julia Rothman, cu sprijinul lui John Niekrasz, își înzestrează cititorul cu mult mai mult decât abilitatea de a numi și de a distinge elementele naturii,deschizându-i acestuia o portiță spre cunoașterea și înțelegerea dinamicii înconjurătoare.